Mesekonferencia Békéscsabán

A MESE, az FELNŐTT MŰFAJ.
Hogy is lehetne más, amikor régen az a kocsma maradt fönn, amelyikbe a mesemondója miatt többen jártak.
A kocsma pedig a felnőttek színtere, ugyebár.

Koszecz Sándor – Életfa Kulturális Alapítvány

Mesekonferencián jártam 2017 novemberének elején Békéscsabán. Rendkívül színvonalas, és szívet gyönyörködtető program volt, melyről kedves emlékek maradt meg bennem. Szereplői közül a teljesség igénye nélkül emelek ki egyet-kettőt.

Harangozó Imre néprajzkutató

A nepmese.hu oldal megszületéséről sokat megtudhattunk az Életfa Kulturális Alapítvány elnökétől, Koszecz Sándortól, aki az elmúlt évtizedek szorgos tevékenységéről anekdotázott. Arról a hőskorról, amikor még  a nyári táborok a saját épülő házának telkén zajlottak. A nagy, magyarországi népmese konferenciák kora is ez volt, melyet Pap Gábor és Szántai Lajos is oly sokszor emlegetnek.  A kivetített montázsképeken többek közt tanáromat, Boldizsár Ildikót is felfedeztem, akitől a Metamorphoses Meseterápiás módszert tanulom.

Soós Emőke erdélyi származású bábszínész élvezetesen, mulatságosan mutatta be a gyermekkori emlékeiből megőrzött eleven székely mesei hagyományt, – ami nem is volt még oly rég, hiszen a művésznő a 80-as években lehetett gyermek. Mesélt arról, hogy miként vett részt a történetmondás és a varázslat a mindennapi cselekvésben. A mezőgazdasági munkáktól az esti Miatyánkig, amikor is a nagyanyja – egyszerű asszony lévén – úgy zsolozsmázott, hogy közben a lefekvés sietségében a Nivea krémet egyidejűleg csapkodta fel az arcára. Naná, hogy a gyerekek is arccsapkodással sajátították el az imát.

Harangozó Imre, tanár, néprajzkutató „ A vasfejű farkas” újkígyósi népmesét mondta el ízesen, majd a mese belső logikájáról és közösségteremtő erejéről mesélt hittel és meggyőződéssel. Őt korábban csak a Hagyaték c. videókból ismertem.

Részlet Szabad Boglárka előadásából

Egy fiatal és lelkes néprajzkutató: Szabad Boglárka a „Mese vándorúton” című előadásában a Hagyományok Háza mesemondást népszerűsítő vándor – programját volt hivatott bemutatni. Mindezt  Csíki Lóránt mesemondó, kézműves  élőszavas mesemondással fűszerezte, majd ott rögvest hangszer készítésre sarkallta a hallgatóságot.
Szabad Boglárka előadásában elmondta, – amit nekem is sokat kell ismételnem, ha kérdeznek, – hogy a MESE, FELNŐTT MŰFAJ. Hogy is lehetne más, amikor régen az a kocsma maradt fönn, amelyikbe a mesemondója miatt többen jártak. A kocsma pedig a felnőttek színtere, ugyebár.

A nap végén megismerhettem egy nagyszerű hármast. A Pompás Napok képviseletében Zsótér Boglárka bemutatkozója után Kormos Rebeka és Kárpáti Szilvia mondott ízesen nekünk több vidám mesét.

Orlik Ilona

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..