Szállj, mint egy sólyom!

Leonardo Da Vinci: Krisztus megkeresztelése

“Kerek Isten fája,

Szép tizenkét ága,

Szép tizenkét ágán,

Ötvenkét virága,

Ötvenkét virágból

Három aranyalma,

Aki kitalálja,

Hulljon áldás arra!

 

Az új esztendő legelső mesefoglalkozása épp január 6-ra, Vízkeresztre esett. Az ősiségben a Szent Andrástól (Advent kezdetétől) Vízkeresztig tartó időszak egyetlen egységet alkotott: a karácsonyi ünnepkört, amire a találós kérdés egyik aranyalmája is vonatkozik. Kiemelkedő természeti jelenség ilyenkor a téli napforduló.

A téli napforduló

Őseink december 21-én sólymokat röptettek az égre, hogy a Fény Ünnepén a madár – az emberi lélek – minél közelebb kerülhessen az éltető Naphoz. Így nem nehéz párhuzamot találni a ‘kerecsen’ és a ‘karácsony’ szavunk között. (Ha bővebben érdekel a kérdés, akkor Grandpierre Atilla csillagász előadásait ajánlom a figyelmedbe.)

Január 6-án ünnepli a keresztény világ, hogy Keresztelő János a Jordán vizében megkeresztelte Jézust, miközben a Szentlélek galamb képében alászállt Jézusra.

Mindkét példa egyértelmű párhuzamot mutat a Lélek és a Madár között.
A mesék, mint legősibb kultúrkincseink, alkalmasak rá, hogy megnyissák a lélek kapuit. Miközben a mesehallgató ember befelé figyel és képzeletét pallérozza, a gondolatai tovaszárnyalnak, mint egy szabad madár.
A Yotengit is két lélekrészünkről beszél:
– az ISZ képes eltávolodni a testtől, hogy új tereket bejárva ismereteket gyűjtsön a világról, míg
– a SZUSZ ez idő alatt is hűségesen a testben marad.
Mesehallgatás közben csakugyan képessé válunk egy fényesebb, tisztább, igazságosabb utat meglátni és követni. Pontosan úgy, mint ahogy a sólyom repül a fénylő Nap felé.

Mondókával, énekeléssel és beszélgetéssel varázsoljuk magunknak ünnepivé a mesefoglalkozásokat ezeken az együtt töltött estéken.

Miről beszélgetünk?

Bátorságról, párkapcsolati élethelyzetekről, gyermeknevelésről, állatokhoz való viszonyunkról, és még ki tudja hány kimondott, vagy kimondatlan témáról, amit a történet felvet bennünk.
Abban is biztos vagyok, hogy a lelki munka otthon továbbfolytatódik, és az odakinti, januári mínuszokat az idebent szívmelege ellensúlyozza bennünk.
A napokban megkezdődik a farsangi időszak, ami épp ellentéte a most elhagyott befelé fordulásnak. A mókázás, és a tél elűzésének időszaka vár ránk.

Szeretettel várlak mesefoglalkozásaimra!

Helyszín: Spirit Jóga Testi és Lelki Egészségműhely, Szeged, Fő fasor 42.

Jelentkezni az ica@biologika.hu címen tudsz.

Díja: 3000 Ft/fő

Mesére hívogat: Orlik Ilona foglakozásvezető

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..