A megosztható öröm

 

… azaz, mire jó a MESETERÁPIA
Az utóbbi napokban két kitűnő, gyakorlatias gondolkodót hallgattam meg a Youtube-on.
Az egyik Bedő Imre, a Férfiak klubja alapítója, a másik Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna megalkotója. Történetesen mindketten a férfiak érzelmi világáról beszéltek, ami napjainkban szerencsére új értelmezést nyerhet, pont az említett előadók munkálkodása révén.
Az október 14-i meseterápiás foglalkozásomon ugyan hölgyek vettek részt, ám a mese, ami segített önmagunk feltárásában, férfiakról szóló történet volt. Mondandója egybecsengett a fenti két előadó gondolataival: az örök értékű emberi tartással és az öröm megélési lehetőségeivel.
Az élőszóval átadott történetben arról meséltem, hogy egy igen-igen öreg -százesztendős- ember még Mátyás király elismerését is kivívja, hisz életbe vetett reménykedése, aggastyán kora ellenére is faültetésre  sarkallja.
matthias_corvinus

Mátyás király

“Mátyás király a budai hegyek között sétálva, csudálkozva állott meg egy kert előtt. Egy igen-igen öreg ember fát ültetett a kertben.
– Hallod-e, öreg – szólította meg a király -, talán bizony nem eleget dolgoztál ifjúkorodban? Most már pihenhetnél.
– Igaz, felséges uram, eleget dolgoztam – mondotta az öregember – de nekem öröm a munka. Bárcsak még sok esztendeig dolgozhatnám!
– Hány esztendős vagy?
– Kerek száz.
– S azt hiszed, örömét éred ennek a fának?
– Ha Isten akarja – felelt az öreg -, örömét érem, ha nem: majd örülnek a gyermekeim meg az unokáim. Nem érdemes ezek öröméért ültetni?
– Na, öreg – mondotta a király -, ha megéred a fa termését, hozzál majd nekem belőle. Igazán kíváncsi vagyok, megéred-e.
– Viszek, felséges királyom, viszek, hogyne vinnék! …” (Meserészlet: http://mek.oszk.hu honlapról)

A folytatásából megtudhatjuk, hogy öt esztendő múltán, amikor az első termésből vitt Mátyásnak az aggastyán, a király hogyan ismerte el méltó módon az öreg ember igyekezetét.
A meseterápiás foglalkozáson megemlékeztünk azokról az elődeinkről, akiktől eltanultuk gyermekkorban a munkálkodás, a tenni vágyás örömét, aztán arra kértem a jelenlévőket, hogy tekintsenek kicsit magukba. Gyűjtsék csokorba az utóbbi 5 évüket. Vajon mely cselekedeteik érdemelnek királyi elismerést – akár családjukért, közösségükért, akár saját fejlődésükért tették is.
A kikerekedő válaszokból az derült ki, hogy a környezetünkért vállalt munka lehet az öröm forrása.
Müller Péter erről így fogalmaz: “A levertség és szomorúság jól elvan önmagával, örömünket és boldogságunkat azonban csak akkor élhetjük meg igazán, ha van kivel megosztani.”

AZ ÖNBECSÜLÉS

Az önbecsülés kérdésköre a Biologika – Új Medicina témájában sarkalatos kérdés. Mérhetetlen módon nyomasztja a mai embert az önértékelés-letörés. Nem is figyelünk oda, és saját magunkat képesek vagyunk őrölni, szapulni, és ezáltal bizonyos kötőszöveteinket észrevétlen sorvasztjuk (ízületeinket, porcainkat, csontjainkat, fogainkat például).

MESETERÁPIA
A meseterápiás foglakozások céllal létrehívott találkozások.
Mint Biologika oktató is igyekszem a testi és főként a lelki egészséget támogatni. Az általam elmondott mese segít láttatni egy-egy élethelyzetet, amivel a hallgatóság azonosulni tud, és belső képeket teremthet.
A belső kép, azaz a képzelet nagymértékben hozzájárul a fiziológiás értékeink rendezéséhez. Megnyugvást szül a szépen záródó történet. Azonosulni enged a hőssel minket, és reményt nyújt, hogy lám mindenre van megoldás. Ötletet és biztatást kapunk arra, hogy igenis van nekünk is esélyünk a boldogulásra. A régi korokban a mesék a felnőttek okítását szolgálták, nem úgy mint manapság, amikor gyermekműfajnak tekintik sokan. Szerencsére reneszánszát éli a mesemondás, és abban a szerencsében van részem, hogy engem is szívesen meghallgatnak néhányan, amiért nagyon hálás vagyok, mert    ö r ö m    a d n i,    ö r ö m    k a p n i!
Az újszegedi Spirit Jógastúdióban december 2-án 17 órától folytatjuk mesés találkozásainkat.
Akit érdekel: ica@biologika.hu címre írjon.

 

BIOLOGIKA KLUB SZEGED
Az elkövetkező hónapok szegedi Biologika klubjaira is olyan előadókat hívtam, akik a megnyugvás elérését segítő, konfliktusainkat lezáró módszerekről (Theta Healing; Gyászterápia;  Kineziológia; Hellinger-féle családállítás) beszélnek majd.
Októker 19-én a klub előadója Dékány Ildikó Theta Healing oktató lesz.
Vedd rá magad, hogy hozzon el!!
Szeretettel: Orlik Ilona

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..