Nevem napja margójára

“Lenge lány,/ aki sző,/ holdvilág/ mosolya:
ezt mondja/ a neved,/ Ilona,/ Ilona.”
(Kosztolányi D.)

Lakik a közelünkbe egy kisgyermekes család, ahol az óvodás ikerlánykák egyike nagyon büszke a nevére. Örül, ha találkozunk, mert engem is úgy hívnak, mint őt: Ilonának. Ritka nevet kapott a szüleitől. A nyolcvanas években, harminc fős osztályunkban még negyedmagammal viseltem ezt a utónevet, az ezredfordulótól azonban egyáltalán nem szerepel a 100 legkedveltebb közt.

Az irodalmi alakként ismert Tündérszép Ilona, megihlette Vörösmartyt, Petőfit és Kosztolányit is. Tudományos megközelítésben azonban csak két éve ősszel tudhattam meg többet róla az Everness fesztiválon. Egy izgalmas témájú előadást hallhattam Grandpierre Atilla csillagásztól: Az emberiség ősvallása: Az Élet vallása címmel. Letűnt civilizációk távolába vitte el hallgatóit. Független, neves angolszász régészek kutatásaira hivatkozva mesélt arról, hogy az emberiség ősvallása: a természetvallás és értelem-vallás lehetett, melynek alapja földi létünk éltetője: a Nap.
A napkultusz a legősibb civilizációkra jellemző vallás. A Nap jelentése egyenértékű az Élet jelentésével. A HÉLiosz megnevezés is magát a Napot jelenti. ÉL = NAP = ISTEN

“Amikor azt mondjuk: Él a Magyarok Istene, nem azt bizonygatjuk, hogy az örök Isten nem halt meg, hiszen az Isten maga az Örökkévaló, a Halhatatlan Isten. Valami más értelmének kell lennie ennek a kijelentésnek. A magyarázat nem lehet más, mint hagyomány-homályosodás. Az Él fogalma ezekben a szólásokban nem Isten halandóságát jelzi, hanem az Isten nevét. Tény, hogy a földi élet a Napból ered. Az Él: ősszó, a magyar nyelv egyik legősibb maradványa. Világszó. Ismerte az egész ókori világ, és ismeretes ma is az egész földkerekségen. Hél, Héliosz (görög) – Nap, Napisten. Hellasz, hellének – a Napisten gyermekei. Heléna – Él lánya. Helgoland – Él országa. Hell – a Napisten megdöntése után az alvilág elnevezésévé vált. Az ókor híres írástudó papnői, a Heliorunák – a Napisten nagytudású papnői.” (Grandpierre Atilla)

páll domokos keramikus mesék

Páll Réka és Páll Domokos alkotása

Mesélt az Ilona név jelentéséről is. Ilona, annyit tesz, hogy Él-anya. Az il– előtag él(et) jelentéssel bír, ami nem más mint a Nap, ahogy fentebb láthattuk. Gyermekkorunk Tündérszép Ilonája mesealakként idéződik fel képzeletünkben, de vajon hányan tudjuk, hogy a mese beazonosítható Szép Heléné történetével is. A trójai Párisz herceg Szép Heléné szerelmét kapja jutalmul Aphroditétől, ami a monda szerint a trójai háború kirobbanásának oka lett.

“Szép Heléné párhuzamba állítható Trójával, hiszen a görögök a világ legszebb asszonyának tartották. De más szempontból is fennáll a hasonlóság. Trója trójai neve ugyanis: Ilion. A városnév szótöve az „il-”, ugyanaz a szótő, mint az Ilona, Heléné, hellén név esetében. És a két hasonló összekapcsolódik: Trója eleste a győztesek késői hagyománya szerint Szép Ilona elrablásával kapcsolatos. A hasonlóságok sora ezzel azonban nem ér véget. Szép Ilona apjának neve ugyanis görögösen: Tündareosz. A görögösítő –eosz képzőt elhagyva tehát Szép Heléné teljes neve: Tündar Ilona! Ez már nem lehet véletlen. Tündér Ilona ugyanis szintén világszépe – a magyar hagyományban! Szép Heléné mondaköre rendkívül gazdag, legalábbis a mükénéi korra, az i.e. II. évezredre, sőt még régebbre nyúlik vissza, eredetileg termékenység-istennő lehetett. Tündareosz a mondakör újabb keletű változatában Spárta királya.” (Grandpierre Atilla)

Egy kis öniróniával zárom ezt a bejegyzésem. A nevenapja.hu oldalon találtam egy elemzést:

“Az Ilona név felelősségteljes, méltóságteljes személyiség kialakulását támogatja. Képes sikereket elérni szinte mindenben, amihez csak fog. Megbecsüli a minőséget az élet minden területén. Érdeklik a különféle művészeti ágak, leginkább a színjátszás, az irodalom, a zene valamint a filozófia. Sokat töpreng az élet összefüggésein, érdeklik a vallások, olykor az okkult hitek is.”

… sokat töprengenék az élet összefüggésein?! …
Na hiszen!
Ez ismer engem! 😀

BlogIca

 

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..