Szerelempatak

A közelmúltban láttam egy rendkívüli témájú dokumentumfilmet.

Szerelempatak egy különös hangvételű alkotás, melyet Székelyföldön forgatott Sós Ágnes rendező. A filmvásznon megjelenő idős emberek szerelemről és szexualitásról vallanak. A nézőnek az a különös érzése támad, hogy a 80-as éveikben járó férfiak romantikusabb hangot ütnek meg, ahhoz képest, hogy a korosztályuk béli asszonyok mennyivel profánabbak. Számomra teljesen egyértelmű, hogy a nénik viselkedése, szókimondása életkoruk okán már a férfihormonok hatása alá került. Incselkedésük – szerintem – sokkal inkább a kamasz fiúkéhoz hasonlatos, sem mint a gyermekvállalás korában lévő nőkéhez.

A nemünknek megfelelő viselkedésért eltérő hormonjaink a felelősek. Tudni kell azonban, hogy minden emberben egyaránt megtalálhatók a jellegzetesen férfias és jellegzetesen nőies hormonok is. Hogy nőiesen vagy férfiasan nyilvánulunk-e meg a külvilág számára, azt egyiknek vagy másiknak a túlsúlya határozza meg. A Biologikában férfiasnak tekintjük az ivarérett felnőtt férfi viselkedését, – és minő véletlen -, az ivarérett nő viselkedését nőiesnek nevezzük.

Na jó, de ki tekinthető ivarérettnek?

  Ivarérett az, aki nemzőképessége birtokában van. 
A nők esetében ez elég egyértelmű, hiszen ennek legfőbb jelzője: a havi vérzés.
Ám vigyázzunk, mert ez nem azonos a fogamzásgátlók által szabályozott ritmussal! Ott a mesterségesen, tabletta szedésével beállított helyzet elfedi a valóságot. Az antibébi pirulák lefojtják a női hormontermelést. Így valójában férfias hormonális állapotban tartják a nő szervezetét. A ciklikusság látszata a pszichés hatás kedvéért kell csupán, egyébként nem is volna rá szükség. A fogamzásgátlót szedő nőnek valójában egyáltalán nem kellene intimbetétre költenie!
  Ezt a megdöbbentő tényt egy amerikai újságíró riportkötetéből tudtam meg évekkel ezelőtt. Ott olvasható, hogy a fogamzásgátlót egy mélyen hívő amerikai orvos találta fel családterápiás munkája során. A természetes születésszabályozás módszereinek elsajátításában segített keresztény házaspároknak. Ekkor jött rá, hogy miként lehet a női hormonális állapotot gátolva a fogantatást elkerülni. Aztán, hogy ne érezzék megfosztva magukat a tablettát fogyasztó hölgyek, kitalálták, hogy azért a rendszeres vérzés maradjon meg azzal, hogy egy hét szünetet iktattak a pirula szedésébe.
  Hogy ez mekkora átverés, még ha jóhiszemű is!? (Bocsánat, hogy nem tudom indulat és ítélkezés nélkül hagyni!)
 Az a nő, aki antibébi tablettát szed, az hormonálisan nem nő, hanem férfi, azaz nem kellene a ciklusával vergődnie. Igazából férfias viselkedés, térlátás, mi egyéb jellemzi ezeket a nőtársaimat:

 

 “Ha egy hölgy férfi nemi hormonnal árasztja el magát, jobban is fog tájékozódni, méghozzá meglepően hamar jelentkezik a hatás. Ez közvetett kísérletekből derült ki. Azok a hölgyek, akik magas férfihormon-tartalmú fogamzásgátlót szedtek, sokkal jobban tudtak például befarolni mindenféle szűk helyekre. Később, amikor nem szedték már ezt a fajta bogyót, ez az ügyesség visszafejlődött.” (Pál Feri atya blogja)

 

  Viselkedésünk és ezzel együtt agyműködésünk hormonháztartásunktól erősen meghatározott. Erről A férfi agyról nőnapon c. bejegyzésemben írtam.
  Az Új Medicinában rendkívüli jelentőséggel bír az, hogy az érzelmeinket férfiként vagy nőként éljük-e meg.
  Barnai Roberto a Szerv Atlaszban ezt írja:
“Míg egy ivarérett nő egy szatíron felháborodik, megbotránkozik,
a menopauza után kineveti.”
 
Azt a helyzetet, amikor valaki nincs ivarérett állapotban (azaz nem a nemének megfelelő érzelmeket mutatja) :
kibillent hormonális állapotnak nevezzük.
Melyek ezek?
– a serdülést megelőző életszakasz
– az andro-, illetve a menopauzát követő életszakasz
– kemoterápia, sugárzás hatására
– ivarszervek amputálása
– Hölgyek esetében ide soroljuk még az áldott állapot idejét is.
  Hormonok
Mégis, mik azok?
Hogy képzeljük el ezeket? Többször futottam bele az olyan megfogalmazásba, amelyik a hormonoktól átitatott agy képzetét kelti bennünk. Valahogy úgy, mintha elménk éppen esti, habfürdőt venne egy kádnyi nemi hormonban.
Prof. Dr. Párducz Árpád biológus professzort egy ismeretterjesztő előadását követően megkérdeztem, hogy mégis mekkora mennyiségről van itt szó?
Mérhető-e, mondjuk milligrammokban?
Azt felelte, hogy annál sokkal kevesebb!
Ha meg kellene határozni a mennyiségét, akkor célszerűbb volna gondolatnyi mennyiségről beszélni.
Hát ez az!
Ha valami gondolatnyi mennyiségű, akkor azt bizony egy másik gondolat, vagy nagy erejű érzelem képes könnyedén kibillenteni.
Bizonyára mindannyian láttunk már erre példát: szerelmi csalódás esetén egy férfi visszahúzódóbb lehet. Orrát a szárnyai alá dugja, mint egy tyúkanyó, vagyis nőiesen depresszív hangulatúvá válhat. Ellenben a nő egy hasonló erejű érzelemtől, mint amilyen a vele való szakítás, éppen ellenkezőleg kezd viselkedni, azaz rámenős lehet, akár egy férfi, és mániásan szeretné visszaszerezni azt, ami/aki az övé volt. Egészen az agresszivitásig elmehet a helyzet. Hogy mást most ne említsek, elég csak azt a komikus helyzetet elképzelni, amikor két nő esernyős verekedést rendez … 🙂 Ezek tehát kibillent állapotok, amelyek egyéntől függően ideig-óráig eltarthatnak. A normál állapot  azonban visszaállható. Ennek legfőbb módja a nyugalom helyreállítása. Ki-ki a maga módján keresse a megoldást!
Ha szükség volna rám, én is itt vagyok!
BlogIca
2014. március 22., szombat

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..