Mindegy-e a mindegy?

A politizálás távol áll tőlem, ugyanakkor felötlött bennem, hogy a magyarság beletörődömségét miként lehet értelmezni.
Szabó Ágnes, Ausztráliában élő nyelvész videójában hallottam (39-40 perc tájékán), hogy az ősmagyarokra olyannyira jellemző béketűrést ma bárgyúságnak, birkaságnak tituláljuk.
Bunyevácz Zsuzsa magyarságkutató író előadását hallgatva pedig az fogalmazódott meg bennem, hogy ‘mindegy‘ szavunk jelentése is lehet más, mint amit eddig hittünk róla:
“A magyar nyelv és a magyar néplélek, úgynevezett mellérendelő szerkezetű. (…) mit jelet ez? Nagyon szép dolgot jelent: azt, hogy a magyar néplélek számára csak egyetlen egy valaminek van kiemelt jelentősége, ez pedig az egyetlen teremtő, és azon túl minden létező egyenrangú. … A magyar nyelv például nem tesz különbséget a nemek között.” (55perc:22mp)
Arra gondolok, hogy ‘mindegy’ szavunk se csak a bizonytalanságról, a beletörődésről árulkodik, hanem annál mélyebb tartalommal bírhat, hiszen sokkal inkább lehet az idézetben említett egyetlennek, egységnek a hírnöke!! Pont azért mondjuk valamire, hogy “mindEGY”, mert valójában a legvégső egység része az ellentmondásnak tűnő két véglet is.

Kustár Zsuzsa: Nappal és éjszaka mondája

Például értelmet csak akkor nyer a világos, ha létezik a sötét. A kicsi csak a nagyhoz képest kicsi, és még sorolhatnám a példákat. Ráadásul mindezt képesek vagyunk egy szópárba sűríteni. Czakó Gábor író és “nyelvrégész” a magyar észjárásról szóló könyve lenyűgöző ismerettel lát el a témában. Rámutat, hogy ikerszavaink sajátos magyar gondolkodásról tanúskodnak, melyek közt szép számmal találhatók ellentétpárok (él-hal, jön-megy, esik-kel, és így tovább). Ezek a szóösszetételek anyanyelvünket nemcsak színesítik, de a ma beszélt nyelvek között egyedülállóvá is teszik.

“… nem a gondolkodásmód befolyásolja a nyelvet, hanem a beszélt nyelv befolyásolja a gondolkodásmódot.” (Bunyevácz Zsuzsa fent említett videójából 53:40)
Erre legismertebb példa a pénzhez való viszony:
“A magyar pénzt „keres”, a német pénzt „érdemel” (Geld verdienen), a francia pénzt „nyer” (gagner d’argent), az amerikai pénzt „csinál” (to make money). Tökéletesen jellemző kifejezések. A szegény magyart mintha látná az ember, hogyan keresi a pénzt, melyik bokorban találhatná meg; a jámbor németet, ahogy izzad, dolgozik kézzel-lábbal, míg megérdemli azt a pénzdarabot; a könnyűvérű franciát, ahogy kockáztat és nyer, ha akad egy másikra, aki veszít; míg a nehézvérű jenki ül egy helyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt.” (Jókai Mór: Fekete gyémántok)
A magyar nyelv másik titka képszerűségében rejlik. Tudósaink ötletgazdag megoldásai  is ehhez a gondolkodásmódhoz köthetők:
“Teller Ede gyakran mondogatta, hogyha ő nem Ady Endre nyelvén tanul gondolkodni, akkor belőle legföljebb csak egy közepesnél valamivel jobb fizikatanár lett volna.” (Czakó G.) 

Ha mindez így igaz, akkor valóban érdemes odafigyelnünk megfogalmazott gondolatainkra és kiejtett szavainkra, mert ez talán mégsem annyira MINDEGY 😉
BlogIca
2014. június 10., kedd

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..