A magyar kokárda színei

Mi magyarok március idusán kokárdát tűzünk a mellünkre, hogy megemlékezzünk bátor eleinkről. Egy szórólap szövege ráirányította a figyelmem, hogy valójában mi volna a helyes sorrendje kokárdánk színeinek. ANeten próbáltam tájékozódni.
 
 

“A mi forradalmi kokárdánk 1848. március 15-én vált ismertté, a márciusi ifjak tűzték kabátjukra. Első példányát Szendrey Júlia Petőfinek varrta, hogy azt viselve szavalja el a Nemzeti dalt. Nemzeti trikolorunk ekkor vert gyökeret a magyar nép tudatában. A piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelképezi. A mai zászlót használták a szabadságharc idején polgári zászlónak, majd néhány változtatás után 1957-ben tértünk újra vissza először állami, 2000-től pedig polgári zászlóként is.” (zoldelet.hu)

A Wikipédia még rúdszabályt is emleget, azaz hogy a zászlórúdon lobogó zászló színeit hogyan kell leolvasni a protokoll szerint. Így tehát a kokárdán az eredeti szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók. A zászló fölső része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére.

 

Illusztrációként a Meska.hu alkotói közül Harmoniart szegfűkokárdája ragadta meg a figyelmemet, mely a fentiek szerinti helyes sorrendet mintázza.
Mindig van új (vagy inkább ősi?!) a nap alatt!
Talán itt érdemes Elme-S-Élnem, hogy mit hallottam nemrég Ozsváth Sándor – A népmese életünkben című videójában.  Úgy 31 perc 53 másodperc tájékától beszél ősi, egocentrikus világképünk hármasosztatúságáról. Arra tanít, hogy a Nap és a Hold szimbolikus ábrázolására is oda kell figyelnünk. Szemből nézve a Nap a bal, a Hold a jobb kezünk felől esik. Úgy, ahogyan azt a székely zászlón láthatjuk. Ezen felül a Hold alakja mindig a telő, tehát a “D” alakot kell, hogy mutassa (ellentétben a “C” alakú fogyó Holddal).
Szép ünnepet kívánok!
BlogIca
2014. március 15., szombat

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..