A férfi agyról Nőnapon

Louann Brizendine, a kaliforniai egyetem pszichiáter professzora sokszor hallotta a klasszikus panaszt, melyben házaspárok tagjai egymást vádolják: a férfiak szerint a nők túlságosan érzelmesek, a nők pedig azt róják fel cserébe, hogy a férfiak érzéketlenek.
A doktornő A férfi agy című könyvében sokunkat érintő emberi helyzeteket és izgalmas kutatási eredményeket oszt meg velünk. Ebből választottam most ízelítőt.

Az érzelmek feldolgozása 
Az érzelmek feldolgozása férfiaknál és nőknél egyaránt eltérő, ugyanis a kutatók feltételezései szerint agyunkban kétféle érzelmi rendszer működik egyszerre. Az egyik a tükörneuron-rendszer ( MNS ), a másik atemporoparietális terület ( TPJ ). A férfiak, úgy tűnik, az utóbbi rendszert használják gyakrabban, a nők pedig az előbbit.
Az írónő egy házaspár esetén keresztül mutatja be a két rendszer különbségét. Neil 48 éves menő építkezési vállalkozó. Felesége, Danielle friss igazgatói kinevezésével minden nap durcásan jár haza. Danielle azzal vádolja Neilt, hogy nem tudja megérteni az ő érzelmeit, Neil pedig arról panaszkodik, hogy nehezen viseli el neje érzelmi cirkuszát. Amikor a házaspár felkereste a terapeutát, az asszony sírva mesélte el, hogy mekkora stressznek van kitéve a munkahelyén, és hogy ő csak azt szeretné, ha Neil meghallgatná és szó nélkül átölelné őt. Ehelyett Neil magyarázni kezdi, hogy mit is kell tennie Danielle-nek. Neil ezt másként látja: százszor elmondta már feleségének, hogy sajnálja, hogy ekkora nyomás van rajta, és a tanácsaival is csak segíteni akar a párjának.
Neil elméje megoldásokon dolgozik. Agya a lázas keresést követően erre az eredményre jutott:
– Hány ember kéne ahhoz, hogy időben végezzetek?
Danielle-nek mintha felborzolták volna az idegeit, idegesen a következőket válaszolta:
– Nem mindegy az neked? 12 emberem van, ennyivel számolhatok. Érted is te, amit én beszélek!
Neil agya persze észre sem vette felesége hangjában a kétségbeesést. A TPJ-je már rég csak a megoldással volt elfoglalva, és az MNS működése időközben leállt. Egyáltalán nem is látta az asszony arcán, hogy mennyire megbántotta őt. Ezek után, ha műszerrel beleláttunk volna a férj elméjébe, azt érzékeltük volna, hogy Neil TPJ-je és agykérge szikrát hány az izgatottságtól, miközben rátalál a válaszra:
– Vegyél fel alkalmi munkásokat. Az kevesebbe kerül, mint a határidő túllépése miatti veszteség – bökte ki végül büszkén. Neil agyközpontjai a győzelemmámortól máris felszikráztak, és boldogsághormonokat kezdtek termelni, amiért sikerült a megoldást megtalálnia. Csakhogy ez a szikra egykettőre kihunyt, mikor Danielle sírva fakadt.
Az asszony meggyőződése szerint Neil észérvű válasza azt jelentette, hogy a férjének fogalma sincs az ő érzéseiről, és fütyül az egészre. Pedig a férfi igenis mellette állt. Csak éppen saját férfi agytekervényeibe zárva, önmaga csapdájába esett. Ugyanúgy, ahogyan Danielle, aki saját női agytekervényeibe zárva, szintén önmaga csapdájába esett.
Neil férfi agya a TPJ-t használta, kognitív (= megismerő, gondolkodáson alapuló) módon dolgozta fel az érzelmeket, és azonnali, kész megoldásokat keresett. Az asszony női agyának MNS-e viszont félreértelmezte a férfi üres tekintetét. A női agy az MNS-t használja arra, hogy mások érzelmi állapotával összhangba kerüljön, ezért a nőket gyakran kizökkenti egy üres tekintet. Nemtől függetlenül, mikor érzelmeket látunk egy másik ember arcán, az MNS-esünk működésbe lép. A különbség – melynek okát maguk a tudósok sem tudják – csupán annyi, hogy a női agy tovább marad MNS üzemmódban, míg a férfi agy gyors ütemben átkapcsol a TPJ-re.

Hogyan is lépett életbe a kétféle érzelmi rendszer?
Neilében először is az MNS lépett működésbe, mely képessé tette arra, hogy rövid ideig átérezze felesége szomorúságát. Ezt hívják érzelmi empátiának. (empátia = együttérzés) Majd miután az azonnali megoldást kereste ez működésbe hozta a TPJ-t, ezt hívják kognitív empátiának. Miután a kutatók kiderítették, hogy a TPJ hasznosításával egy éles határvonal húzódik „önmagam” és a „másik” közé, ezért ez megakadályozza, hogy a férfiak gondolatmeneteit befolyásolják mások érzelmei. Ezáltal tökéletesedik az a képességük, hogy a problémákra megfontolt és mérlegelt megoldást találnak.
A férfi agya nem arra lett kitalálva, hogy fájdalomban tobzódjon. Azonnal kognitív alapon végzi az érzelem feldolgozását. Agya olyan, mint egy gyorsvonat: nem áll meg, csak a végállomáson. Neil többet használja a TPJ-t, mint az MNS-ét, mert az agya férfiként a problémára van berendezkedve,  és nem az együttérzésre.
De ez korántsem azt jelenti, hogy ne értené meg Danielle-t.

A férfiak arckifejezése 
A férfiak kiskoruktól fogva tudják, hogy félelmük elrejtése és ridegségük álcája nem más, mint a férfiasság íratlan szabálya. A férfiak általában 13 éves koruktól próbálják azokat az arckifejezéseket magukra ölteni, melynek révén érzelmeiket meg tudják őrizni maguknak. Ahhoz, hogy fizikai erőt és önbizalmat tudjon sugározni egy férfi, meg kell tanulnia arcizmainak kontrollálását, hogy félelemérzetét el tudja kendőzni. Mivel az agy érzelmekért felelős központjai irányítják az arcizmokat, a tudósok mérni kezdték ezeket az izmokat, hogy többet megtudjanak a férfiak érzelmeiről. Elektródákat helyeztek a férfiak mosoly (vagy járomcsontizmain), illetve ránc- (vagy szemöldökránc) izmain. A mérés során rögzítették az izmok elektromos aktivitását, miközben az alanyoknak erős érzelmi töltésű fényképeket mutogattak.
A meglepetés a kutatók számára az volt, hogy a férfiaknak egy érzelmes arc láttán elég volt a másodperc egyötöd része, hogy érzelmileg fogékonyabban reagáljanak, mint a nők. A kísérlet miután folytatódott, – és amikor elérték a 2,5 másodpercet, ami már jócskán a tudatos feldolgozás tartományába esik -, a férfiak elkezdtek kevésbé fogékonyan reagálni a képekre. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy az erősebbik nem tudatosan elnyomja érzelmei kifejeződését az arcán.
A nők arckifejezése azonban nemcsak hogy tükrözte a fényképeken látható arcok érzelmi kifejeződéseit, de még fel is nagyította őket, egy vigyorból széles mosoly, egy homlokráncból duzzogás lett. Ők is vélhetőleg gyermekkoruk óta gyakoroltak.
A férfiak pókerarca jó ok arra, hogy a nők érzéketlennek tekintsék őket. De ahogyan ebből a kutatásból is kiderült, a férfiak csupán automatikusan megtartják maguknak az érzelmeiket

Az érzelemhormonok 
A férfiak sokszor nem értik miért kell a nőknek az érzelmekről annyit társalogni, és ezzel úgy gondolják, hogy fölöslegesen felzaklatják önmagukat.
Igazság szerint lehet, hogy részben pont a szexuális hormonjaink a felelősek különböző
érzelmi reakcióinkért. Tudósok tesztelték, hogy hogyan reagál a férfiak és a nők agya, mikor az ellentétes nem hormonjait beadják nekik. A kutatók azt találták, hogy a férfiak egy nagy dózis oxitocin (vagyis a nők által fokozottabban termelt hormon) hatására sokkal fogékonyabbak lettek más emberek érzései iránt. Mikor ezek a férfiak konkrét érzelmeket bemutató fényképeket nézegettek, sokkal pontosabban tudtak az emberek arcában olvasni. A tudósok ebből arra következtettek, hogy ezek a férfiak ideiglenesen empatikusabbá váltak.
Egy másik kísérletben a kutatók egy nagy dózis tesztoszteront adtak be nőknek, és azt találták, hogy alanyaik ideiglenesen sokkal jobban tudtak fejben összpontosítani.

Hormonális állapotunk és hozzátársuló nőies vagy férfias viselkedésünk összhangban van a Biologika megközelítése szerint is. Arra gondoltam, hogy következő blogbejegyzésemben erről írok.
BlogIca

2014. március 8., szombat

About Orlik Ilona

Az értelmi és érzelmi megnyilvánulások harmonikus együttműködésére törekszem. Ennek okán tudásszomjam számtalan önfejlesztő képzésre vezérelt el, amelyeken tanárlelkülettel mindig a továbbadás reményében kebeleztem be az ismereteket. Ahol csak lehet, ott a mítoszt és a logoszt is előveszem tarsolyomból: - a Boldizsár Ildikótól tanult mesefoglalkozásaimon a teremtő lélek virágzó ösvényeire hívom hallgatóságom, míg - a természet törvényeit ismertető Biologika Új Medicina előadás az értelem sugárútjait tárja fel az érdeklődők előtt. Négynapos alapismereteket nyújtó tanfolyamaim kis létszámmal is indulnak, melyre örömmel veszem a jelentkezést! Vállalom továbbá Skype-on keresztül is az oktatást és a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..